logo Labor 13
rodinný dům_kamenný přívoz

rodinný dům_kamenný přívoz

Náš návrh rodinného domu v Kamenném Přívoze vycházel ze zadání investora – „chci levný, jednoduchý dům s šikmou střechou pro moji rodinu, tak aby dobře zapadl do vesnické krajiny.“
Jako východisko jsme si zvolili klasickou vesnickou stodolu, kterých se nachází v okolí několik. Svými proporcemi se nám hodila lépe než klasický dům úzského dlouhého tvaru.
Dům jsme si rozdělili na dvě funkční části, hlavní obytný prostor na jižní straně a soukromnější ložnicový svět s hygienickým zázemím a dalšími pomocnými prostory na straně severní. Dům je orientován jihozápadně směrem na hlavní výhled z pozemku na okolní zvlněnou krajinu. Svým podlouhlým tvarem tvoří také jakousi bariéru a vymezuje na zahradě určité soukromí .
Vchod do domu se nachází přibližne ve středu domu. Na pravo od vchodu je situován hlavní obytný prostor, který je řešen jako velká obytná kuchyň - prostor pro střetávaní rodiny. Kuchyňská linka je zde je přirozenou součástí interiéru a má vzhled spíše klasického nábytku. Prostor je převýšen do krovu a osvětlen několika okny různých velikostí proporcí a výšek. Vzniká tak velice zajímavý prostor, který i přes svoji relativně malou půdorysnou plochy působí velice zajímavě a vzdušně. Sluneční paprsky dopadající do interiéru skrz různě situované otvory působí velice efetně.